Blog

Hoe kiest u een gasdetector?

Gasdetectie
Safety concept of safety and security system on offshore oil and gas processing platform, hand hold gas detector for check hydrocarbon leak to protect fire and explosion.

Draagbare gasdetectoren zijn aan te bevelen voor huiseigenaars die niet in een afgesloten gemeenschap wonen, of voor hen die vertrouwd zijn met het gebruik of het gevaar van een gasverwarmingstoestel.

Omdat gas vloeibaar en zeer brandbaar is, is het een perfecte kandidaat voor het mechanisme van een gasdetector. Gaslekken zijn in het algemeen gevaarlijk en kunnen leiden tot een reeks van huisbranden. Wanneer gasdetectors echter primair worden gebruikt om gaslekken op te sporen, zijn ze in het algemeen doeltreffender dan omgevingsgassensoren. In gasdetectors loopt er een kleine elektrische stroom door een dunne stekker die is ondergebracht in een ruimtegevoelig circuit, of S-kooi. Wanneer de sensor de aanwezigheid van kunstlicht, zoals van een lamp, detecteert, wordt de stroomkring onderbroken en ontstaat er een stroom. Dit veroorzaakt een kleine elektrische ontlading, die alarm slaat bij mensen met metalen onderdelen in de buurt.

Er zijn veel verschillende fabrikanten van gasdetectoren voor woningen, en zoals alle bedradingssystemen kan de verscheidenheid verwarrend zijn. Bij de keuze van een gasdetector moet men een eenheid kiezen die waakzaam is met een hoog geluid; dit kan aantrekkelijker zijn voor mensen met gehoorproblemen. Om te voorkomen dat men te maken krijgt met de kwestie van het installeren van bedrading van de gasdetectortypes, bieden sommige fabrikanten een type draadloze detector aan, die hertenbestendige bedrading mogelijk maakt.

De meeste detectoren voor het afsluiten van gaslekken worden gewoonlijk geïnstalleerd op gasleidingen die de hoofdgasvoorziening verbinden met individuele armaturen. Wanneer een lek wordt gedetecteerd, gaan digitaal getaxeerde kleppen open en laten ze het gas doorstromen tot het lek is gedicht. Soms wordt de detector veilig op het gas geïnstalleerd, soms wordt hij op een kortsluiting geïnstalleerd met behulp van een batterijgevoede schakelaar die in de detector aanwezig is. Dit kan van dealer tot dealer verschillen. Veel melders en sommige elektronische bewakingsapparaten zijn echter gevoelig voor elektrische storingen, wanneer de melder een doe-het-zelf-project is. Wanneer men zelf een detector installeert, moet men er zeker van zijn dat de detector veilig kan worden bevestigd. De detector moet worden bevestigd op een niet-corrosieve plaat, idealiter een verfplaat. De meeste detectoren zijn gewoonlijk niet aangesloten op een PC, dus als men zich zorgen maakt over gemakkelijke toegang tot het apparaat, kan een externe harde schijf een nuttige aanvulling zijn.

Een vakman moet worden geraadpleegd wanneer een consument een gasdetector kiest voor een gasontluchtingssysteem of een ontluchtingskast, die gewoonlijk de continue vrije ruimte van sommige soorten apparaten vereisen, en wanneer een draagbare detector nodig is voor gebruik op motorvoertuigen. In de meeste gevallen is dit type vakman echter gewoon een installateur met een goede reputatie die klaar staat om noodreparaties uit te voeren.

Er zijn een aantal bronnen voor een gasdetector, maar hun aanwezigheid kan gecentreerd zijn op een slim uitziend apparaat, of kan beperkt zijn door een plaatselijk gasbedrijf. Voor veel huiseigenaren is het een goed idee om op de markt voor verhandelbare gasdetectoren te kijken, waarin kleine sensoren zijn opgenomen om gaslekken op te sporen. Bij gebruik in combinatie met een infrarood lekdetector zijn gasdetectoren zeer geschikt om gasvormige moleculen van veraf op te sporen, zodat een woningbrand op grote schaal kan worden voorkomen.

About Stephanie Schmidt