Blog

Een verhaal over vuilnis in de WC

Wc verstopt Boskoop

 

Als je in Boskoop woont, weet je dat de winter zwaar kan zijn. Er is niet veel daglicht en met weinig natuurlijke warmte of ventilatie kan het de meeste tijd aanvoelen als een ijskast. De stad is bezig om jullie winters wat makkelijker te maken met een nieuw programma: vuilnisophaling door sneeuwscooters! De eerste sneeuwscooters verschenen rond kerst 2018 in Boskoop. Terwijl ze langs de straten reden, deponeerden ze stapels sneeuw op elkaar totdat al het afval van bovenaf zichtbaar was. Al snel merkten de mensen dat er 's nachts iets vreemds aan de hand was: in plaats van hun afval weg te zien gaan, zagen de bewoners het gedurende de nacht steeds weer opstapelen. Toen besefte iedereen dat er iets niet klopte aan deze stad. Vuilnis hoort weg te gaan; niet terug te komen om je zes maanden later te achtervolgen. Maar er zat meer achter dit verhaal dan alleen slecht functionerende vrachtwagens en bevroren vaten. Hoe langer we het onderzochten, hoe vreemder het werd…

Een verhaal van oude kranten en plastic zakken

Er waren een paar dingen die ons opvielen toen we ons verdiepten in de afvalsituatie van Boskoop: kranten, plastic zakken en hout. Papier is een vrij algemeen item in Boskoof. Er wordt mulch van gemaakt, compost van gemaakt en papierproducten zoals toiletpapier, servetten en inpakpapier. Maar de Boskoopse papierfabriek is niet de enige bron van papier in de stad. Nadat we vragen begonnen te stellen, kwamen we erachter dat Boskoop een kleine papierfabriek heeft die niet verbonden is met de grotere. Ook hout wordt in veel gesprekken genoemd. Het wordt onder andere gebruikt voor het maken van houtskool, en houtskool is in Boskoop heel gewoon. Houtskool wordt gebruikt als brandstof om te koken en om dingen schoon te maken, zoals auto's.

Een verhaal van overlopende vaten

Het verhaal van de overlopende vaten is een van de vreemdere aspecten van de vuilnissituatie in Boskoop. Toen we ons in de situatie verdiepten, leerden we dat de vrachtwagens van de gemeente in bepaalde periodes van het jaar niet in staat waren al het afval in de stad op te halen. Er was gewoon te veel. Dus blijkbaar reden de vrachtwagens gewoon door de stad en dumpten het afval uit hun trailers. Het spul stapelde zich op in open greppels, en de vaten liepen over. Wat we ons eerst niet realiseerden was dat dit regelmatig gebeurde. We ontdekten dat de vaten overliepen toen een student contact met ons opnam met een opname van een telefoongesprek dat hij met zijn moeder had. In de opname vertelt de moeder de student dat de vuilniswagens "niet goed functioneren". De student vraagt vervolgens aan zijn moeder waarom hij de afgelopen dagen vuilnis in hun huis heeft geroken. Zijn moeder antwoordt dat de vuilniswagens kapot zijn en dat ze het afval gewoon op straat dumpen. Het verstoppen van de wc in Boskoop is een probleem dat veel mensen hebben. Vervolgens vraagt de leerling aan zijn moeder waarom ze de vuilnisbakken niet gewoon legen. Zijn moeder antwoordt dat dat geen zin heeft. Vervolgens vertelt ze de leerling dat "we niet betaald worden".

Is het mogelijk om het afval in Boskoop kwijt te raken?

We dachten hier een tijdje over na en realiseerden ons dat het misschien mogelijk is om van het afval in Boskoop af te komen. We spraken met enkele experts en leerden dat de manier om van het afval in een stad af te komen is om eerst al het afval in de stad kwijt te raken. Dat is veel werk en veel geld. Het is ook geen gemakkelijke taak, want je moet ervoor zorgen dat de mensen in de stad iets waar afval in zit niet meer nodig hebben. Dat is het met afval: het afval van de een is de schat van de ander. Je hebt bijvoorbeeld geen plastic flessenbak nodig in je achtertuin. Je hebt geen plastic container nodig voor je oude kranten of je oude wijnkurken. Je hebt geen hout nodig om je huis te verwarmen of houtskool om mee te koken. En dat is de eerste stap: stoppen met spullen waar afval in zit. Dat is wat wij aanbevelen.

Conclusie

We hebben de afval situatie van Boskoop bekeken, en we hebben iets heel belangrijks geleerd over wat we met ons afval moeten doen. We leerden dat we voor een kleine stad niet veel afval nodig hebben om het ophaalsysteem te laten draaien. We leerden ook dat we niet veel afval nodig hebben om te overleven. En we hebben geleerd dat we helemaal niet veel afval nodig hebben. Dat is nog een geheim van Boskoop. De manier om van het afval in een stad af te komen is te stoppen met het produceren van afval. Het is veel makkelijker dan dat. Het is veel makkelijker om te stoppen met het maken van afval dan het ergens te dumpen. Het is veel makkelijker om te stoppen met het maken van afval dan het gewoon ergens te dumpen. Het is veel makkelijker om te stoppen met het maken van afval dan het gewoon te blijven maken.

About Stephanie Schmidt